Top10Antivirus

Как оценяваме най-добрите антивирусни програми


Закупуването на най-добрия антивирусен софтуер за вашите нужди е важно.

Затова искаме да бъдем 100% прозрачни относно начина, по който тестваме и оценяваме и кои методи използвахме, за да изберем най-добрите антивирусни програми за 2024 г.

Използваме 5 различни фактора, за да създадем общ резултат и да решим кой антивирусен софтуер влиза в нашия топ 10 списък. Всички тези 5 фактора играят роля, но не всички са еднакво важни.

Следователно тежестта върху крайния резултат варира в зависимост от факторите, които използвахме за тестване.

Ето 5-те основни фактора и относителното им тегло в процеса на тестване:

1. Защита от вируси: Най-важният, с тежест от 40%, е качеството на защитата от вируси.

2. Ефективност: Начинът, по който антивирусният софтуер влияе върху ресурсите на Вашия компютър, също е изключително важен. Дадохме на този фактор тежест от 20% в общия ни резултат.

3. Допълнителни функции и съвместимост с устройства: Това включва функции като VPN, мениджър на пароли, чистач на компютър, семейна безопасност и други. Дадохме на този фактор тежест от 20% в общия ни резултат.

4. Съотношение цена-качество: Обикновено, като при всичко в живота, получавате това, за което плащате. Повечето антивирусни програми се оценяват по подобен начин, така че дадохме на този фактор тежест от 10%.

5. Потребителски отзиви: Въпреки че са важни, те често могат да бъдат подвеждащи, тъй като всички разбираме и работим с технологиите по различен начин. Дадохме на това тежест от 10% от общия ни резултат.

Взехме информацията за защита от вируси и ефективност от AV-Test и AV-Comparatives – двете водещи международни лаборатории за тестване на антивирусен софтуер.

За да поставим оценка върху допълнителните функции, съвместимостта с устройства и съотношението цена-качество, анализирахме офертите на всичките доставчици на антивирусен софтуер, които тествахме. Тази информация се взима най-добре директно от източника.

Информацията за потребителски рецензии идва от TrustPilot, Google Play Store и нашите собствени потребителски рецензии.